₺119,90 KDV Dahil
₺150,00 KDV Dahil
1

DOĞAL SÜPER GIDALAR

Doğal süper gıda, insan sağlığına faydalı son derece zengin ve tabii içerikleriyle, vücudun temel ihtiyaçlarını (vitamin, mineral, protein, yağ vb.) az miktar tüketilse dahi karşılayan, hastalıklara karşı koruyucu ve tedavi edici etkisi bulunan gıdalar olarak tanımlanabilir. Bunlar düzenli kullanıldığında bağışıklık sistemi güçleniyor, insan kendini dinç ve enerjik hissediyor. Özellikle vegan beslenme tercihlerinde vücudun gerekli olan tüm besinini sağlayabiliyor. Dünyada 'superfood' statüsüne kavuşmuş birçok gıda var. Bizler de bu alanda sizler için işlenmemiş süper gıdalarımızı derledik. Bu gıdalar ile salatalarınızı daha besleyici hale getirebilir, kahvaltı ve diğer öğünler için hazırladığınız bowlları zenginleştirebilir, ara öğün atıştırmalıkları oluşturabilir ve hayal gücünüze bağlı daha birçok alanda tüketebilirsiniz. 

 

"Superfoods" Süper Gıda Nedir? 

Vücudun temel ihtiyaçlarını karşılayan takviye edici vitamin ve mineraller, süper gıda olarak adlandırılır. Bu besinlerin temel özelliği, dışarıdan alınması zorunlu olan takviyeleri yüksek miktarda içermesidir. Superfoods kategorisine giren ürünler, az miktarda tüketildiklerinde bile yeterli oranda vitamin ve mineral alımı sağlar. Bu ürünler, tıp dilinde “fonksiyonel gıda” olarak da tanımlanır. Saf Nutrition’ın süper gıda kategorisinde doğal besinlerin değerleri korunarak elde edilen özel ürünleri de bulunmaktadır.

Süper gıdaların temel özelliği, düşük porsiyonlarda yüksek besin değerlerine sahip olmasıdır. Saf Nutrition toz gıdalar, atıştırmalıklar ve protein karışımları superfoods kategorisinde yer alır. Bu ürünleri düzenli ve dengeli biçimde tüketerek günlük mineral ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Söz konusu besinleri, günlük öğünlere ek olarak tüketebilir veya spor beslenmesine dâhil edebilirsiniz.

 

Süper Gıdalar Beslenme Döngüsüne Nasıl Entegre Edilir?

Süper gıda tüketimi, vücudun ihtiyaçlarına göre yapılmalıdır. Bu nedenle besin takviyesi almaya başlamadan önce bir doktora danışmanız faydalı olur. Örneğin; düzenli olarak antrenman yapıyorsanız vücudunuzun protein kaybetmesi olası bir durumdur. Bu eksikliği kapatmak için saf Protein + Superfood Mix’leri kullanabilirsiniz. Bu ürünleri tavsiye edilen dozlarda tüketerek egzersiz esnasında yaşanan protein kaybını da telafi edebilirsiniz.

Süper besin tüketimi, günlük beslenmeyle eş zamanlı yapılmalıdır. Bu ürünlerin, öğünlerinizle uyumlu olması önemli bir husustur. Örneğin; diyet beslenme süreçlerinde tatlı ihtiyacınızı rafine şeker içermeyen saf'ın Sağlıklı Atıştırmalıkları ile karşılayabilirsiniz. Süper gıda kategorisinde olan bu atıştırmalıklarla tatlı krizlerini önlemenin yanı sıra vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral eksikliğini tamamlayabilirsiniz. 

Ara öğünler, süper gıda tüketimi için idealdir. Zengin içeriğe sahip olan bu besinler, açlığınızı bastırmaya yardımcı olur.

 

SÜPER GIDA: CHİA TOHUMU

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumunun Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?


Chia tohumu; Güney Amerika, Guatemala ve Güney Meksika’ya özgü, nane ailesinden çiçekli bir bitki türüdür. Kan kolesterolünü düzenlemesi, bağırsak fonksiyonlarını koruması, kabızlığı önlemesi, uzun süre tokluk hissi vererek zayıflamaya yardımcı olması, kalsiyum ihtiyacını karşılaması chia tohumunun faydalarındandır. Chia tohumu; salataya, pudinge, mısır gevreğine, yoğurda ilave edilerek tüketilebilir.

 

 

Chia tohumu nedir?

Chia tohumu, Güney Amerika, Guatemala ve Güney Meksika’ya özgü, nane ailesinden çiçekli bir bitki türüdür. Yağlı bir tohum olan chia, fonksiyonel besinlerin başında gelmektedir. Fonksiyonel besinler; vücudun temel beslenme gereksinimlerinin yanı sıra insan fizyolojisine ve metabolik görevlerine ek faydalar sağlayarak hastalıklardan korunmada ve daha sağlıklı bir yaşama ulaşmada etki gösteren besinlerdir.

Chia; düşük kalorisi, yüksek posa, protein ve kalsiyum içeriğiyle güçlü bir bitkidir. İçeriği ve faydaları üzerine çalışmalar yapıldıkça 21. yüzyılda daha çok tanınır hale gelmiş olan chia tohumu “süper besin” veya “21. yüzyılın tohumu” olarak adlandırılmaktadır

 

Chia tohumu hangi mineralleri ve vitaminleri içerir?

Yağlı bir tohum olan Chia tohumu,

Protein
Diyet lifi
Omega-3 yağ asitleri
B kompleks vitaminleri
Kalsiyum
Fosfor
Magnezyum
Sodyum
Potasyum
Çinko
Demir
Bakır açısından oldukça zengindir.
Chia tohumu sütten altı kat daha fazla kalsiyum içerir. Bu özelliği sebebiyle chia tohumunu,

Veganlar,
Süt ve süt ürünlerine karşı duyarlı kişiler,
Osteoporoz (Kemik erimesi)öyküsü olan bireyler,
Menopoz sürecindeki kadınlar, artan kalsiyum ihtiyacını karşılamak için tüketebilir.
Chianın tohumunun yüzde 14’ü proteindir. Bu çoğu bitkiye göre oldukça yüksek bir orandır. Ayrıca chia, temel aminoasitlerin güzel bir dengesine sahiptir.

 

 

 

Chia tohumunun faydaları nelerdir?

Chia tohumu, bilişsel performansı artırmaya ve kolesterol seviyesini en aza indirmeye yardımcı olabilecek önemli miktarda çoklu doymamış omega-3 yağ asidine sahiptir.

Chia tohumu,

Serbest radikallerden (Hücrelere zarar veren maddeler),
Yaşlanmanın etkilerinden,
Kronik hastalıklardan korumak için antioksidan görevi gören polifenoller (dokuların genç kalmasını sağlayan kimyasal bileşikler) açısından zengindir.
Chia tohumu yüksek konsantrasyonda diyet lifi bulundurmasıyla, 

Kan kolesterolünün düzenlenmesine,
Bağırsak fonksiyonlarının korunmasına,
Kabızlığı önlemeye destek olur.


Diyabet (şeker) hastaları chia tohumu tüketebilir mi?

Diyabet hastaları chia tohumu tüketebilir. Diyabetli 20 hastayla yapılan bir çalışmada 12 hafta boyunca günde 37 gram chia tohumu alımının sistolik kan basıncını ve kan plazmasındaki C reaktif protein konsantrasyonunu düşürmede etkili olduğu belirlenmiştir.

 

Chia tohumu zayıflamaya yardımcı olur mu?

Chia tohumu midede çok fazla su tutarak şişer, jelleşir ve uzun süre tokluk sağlar. Uzun süre tokluk sağlaması sayesinde zayıflamaya yardımcı olur.

Chia tohumunun zararı var mıdır?

Şimdiye kadar yapılan hiçbir çalışmada chia tohumunun tüketimiyle ilgili herhangi bir olumsuz veya alerjik etki belirlenmemiştir.

 

Chia tohumu nasıl tüketilir?

Chia tohumları sıvı ile karıştırıldığında suyu hızla emer ve yumuşayarak jel kıvamına gelir. Bu nedenle sıvı ile karıştırılarak tüketilmesi önerilir.

Baskın tat ve kokusu olmadığı için chia tohumu,

Salata
Puding
Smoothie (taze meyvelerden ya da meyve suyuna süt ilave edilerek yapılan içecek) gibi hem tatlı hem tuzlu tariflerde kolayca kullanılabilir.
Ayrıca;

Mısır gevreklerinin,
Sebzelerin,
Sosların,
Yoğurdun,
Pirinçle hazırlanan yemeklerin,
Hamur işlerinin üzerine serpilebilir.
Chia tohumunun özellikle açlık hissinin arttığı saatlerde tüketilmesi, kan şekeri kontrolünü ve karbonhidrat açlığının baskılanmasını sağlar. Örneğin, bu durumlarda içine yulaf ve chia tohumu katılarak probiyotik yoğurt tüketilebilir.

 

Zayıflamak isteyenler veya kabızlık problemi yaşayanlar için chia tohumuyla yapılan bir tarif verebilir misiniz?
Bal kabaklı Chia Puding (1 porsiyon, 217 kalori)

Malzemeler: 

2 yemek kaşığı chia tohumu
1 su bardağı badem sütü
1 ince dilim bal kabağı
2 adet ceviz
Tarçın


Hazırlanışı:

Badem sütünün içine chia tohumlarını ekleyip buzdolabında bir saat bekletin. Topaklanma olmaması için ara ara karıştırın.
Bal kabağını fırında 180 derecede 20 dakika pişirin. Daha sonra kabakları bir çatal yardımıyla ezin.
Puding kıvamına gelen chia ve badem sütünün içerisine tarçın ve balkabağını ekleyin. Ceviz ile üzerini süsleyin.
Afiyet olsun :)

 

SÜPER GIDA: KETEN TOHUMU

 

Keten Tohumunun Besin Değerleri


Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre; 7 gram ağırlığında bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumunun besin değerleri şu şekildedir:

Enerji: 37.4 kalori
Protein: 1.28 g
Yağ: 2.95 g
Fosfor: 44.9 mg
Folat: 6.09 mikrogram (mcg)
Karbonhidrat: 2.02 g
Lif: 1.91 g
Kalsiyum: 17.8 mg
Magnezyum: 27.4 mg
Potasyum: 56.9 mg
Lutein ve Zeaksantin: 45.6 mcg


Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?

Keten tohumunu, öğütülmüş olarak tüketmek önemlidir. Keten tohumu bütün halde tüketildiğinde sindirilmeden bağırsaktan geçtiği için fayda sağlamayabilir. Bunların dışında besin takviyesi olarak tercih edilen keten tohumunun birçok formu bulunur. Kanserden korunmada rol oynayan ve vücuda sağlık veren keten tohumu; toz, tablet ya da kapsül şeklinde kullanılabilir.

 

Keten Tohumu Nelere İyi Gelir, Faydaları Nelerdir?

Antioksidan yüklü bir besin olan keten tohumu, vücudun hastalıklardan korunmasında oldukça etkilidir. Aynı zamanda keten tohumu lignan (kanserde savaşmada faydalı olan bitkisel-östrojenler) açısından oldukça zengin bir bileşiği olan bir bitkidir. Diğer lif açısından zengin bitkisel gıdalara oranla 800 kata kadar daha fazla lignana sahiptir.

Antioksidan Deposu
Keten tohumu, antioksidanlar açısından diğer besinlere oranla zengindir. Yağ asidi, Omega 3, ALA (alfa-linolenik asit), lif ve ligan içerdiğinden vücudun direncini artırarak hastalıklara karşı korunmasında önemli rol oynar.

Kolesterolün Düşürülmesine Yardımcı Olur
Amerikan Kalp Derneği (AHA), kalp sağlığını korumak için daha fazla lif ve omega-3 içeren besin yemenizi önermektedir. Keten tohumu, içinde bulunan fitosteroller sayesinde bağırsaklardaki kolesterol emilimine yardımcı olur. Bu da kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğunu gösterir. Ayrıca bazı bilimsel çalışmalarda da keten tohumu tüketmenin halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyelerini düşürülmesine katkıda bulunarak vücudun yağları atmasına yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır.

Sindirim Sistemini Destekler
Keten tohumların aynı zamanda doğal bir müshil görevi gördüğünden diyet planına eklenebilir ve bağırsaklarda hareket sıklığını artırarak sindirim sistemini desteklemede etkili rol oynar. Keten tohumlarını bütün halde tüketmek, lif içeren besinleri tüketmeye alışık olmayanlar için sindirim sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu da şişkinlik, karın ağrısı ve mide bulantısına neden olur. Bu nedenle keten tohumunun küçük dozlarla tüketilmeye başlanması en doğrusu olacaktır.

Kanser Riskinin Azaltılmasına Katkı Sağlar
Keten tohumu bileşenindeki omega-3 yağ asitleri sayesinde ciddi kanser hücrelerinin çoğalmasının önlenerek, büyümesinin yavaşlamasına yardımcı olur. Çeşitli araştırmalar sonucunda keten tohumlarının meme, prostat, cilt, kolon ve akciğer kanseri gibi kanser türlerine karşı bağışıklığı desteklediği ortaya konmuştur.

Kan Şekerini Dengeler
Keten tohumu yüksek oranda lif içerdiğinden sindirilmesi uzun sürer ve kan dolaşımında şeker salınımını yavaşlatabilir. Çözünemeyen lifler ise lignan içerdiğinden kalp sağlığı için faydalı olarak kan şekeri dengesini sağlamada etkili olur. Araştırmalara göre günde 10-20 gram keten tohumu tüketimi kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır.

Cilt sağlığına iyi gelir
Keten tohumu genel vücut sağlığına olumlu etkilerinin yanı sıra cilt sağlığına da iyi gelmektedir. Bileşeninde cildin sarkmasını önleyerek, sıkılaşması sağlayan lignan ve antioksidanlar bulunur. Bunların yanında cildi besleyerek nemlendiren yağ asitleri de keten tohumunun içerisinde yer alır. 

Tok tutar
Özellikle diyet listelerinde sık görülen bir besin kaynağı olan keten tohumunun içerisinde bulunan lifler su ile birleştiğinde jel kıvamına gelir. Bu da açlığı geciktirerek tokluk hissinin devam etmesini sağlar. Yapılan araştırmalarda günde 2 kaşık keten tohumu tüketen kişilerde bel çevresinde zayıflama ve kilo kaybı görüldüğü tespit edilmiştir.

Kabızlığa iyi gelir
Kabızlık günlük yaşamda pek çok insanın yaşadığı bir problemdir. 2 gram öğütülmüş keten tohumu 150 ml su ile iyice karıştırılıp, günde 2- 3 kez tüketilirse bağırsak rahatsızlığı konusunda etkili sonuçlar alınmaya başlanabilir.

Tansiyon dengesinin ayarlanmasında faydalı olabilir
2016 yılında Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, keten tohumu tüketmek, hem sistolik (kalp kasıldığında kalpten damarlara doğru atılan kanın damar duvarında yaptığı basınç) hem de diastoliği (kalp gevşediğinde hala damar duvarında mevcut olan basınç) düşürmede etkili olmaktadır.

 

Keten Tohumu Nasıl Kullanılır, Besinlerle Nasıl Yenir?

Keten tohumunu öğütülmüş olarak tüketmek sindirim açısında oldukça önemlidir. Keten tohumu toz halinde çeşitli tariflere eklenerek tüketilebilir. İşte keten tohumu tüketmenin yolları:

Keten tohumu tozunu suya ya da yapacağınız faydalı içeceklere ekleyebilirsiniz.
Yoğurdun içine karıştırarak, kurabiye, kek ya da ekmeklere pişirmeden önce ekleyerek tüketebilirsiniz.
Et veya sebze köftesine keten tohumu ekleyerek sağlıklı bir şekilde yiyebilirsiniz.
Keten Tohumunu Kimler Yiyemez? Keten Tohumu Tüketmenin Riski Var mıdır?
Keten tohumunu tüketmeden önce mutlaka uzmana danışarak olası etkilerine karşı önlem almak gerekmektedir. Özellikle hamile ve emzirenler, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, alerjen yapıya sahip olanlar keten tohumu tüketiminde dikkatli olmalıdır.

 

Kilo Vermek İçin Keten Tohumu Nasıl Kullanılır? Keten Tohumu Zayıflatır mı?

Lifli yapısından dolayı tok tutucu özelliği bulunan keten tohumu, zayıflamak isteyenlere destek niteliğinde bir besindir. İnsülin direncini kırarak bel bölgesinde bulunan yağların erimesinde etkili rol oynar. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi kolaylaştırır. Bu yüzden keten tohumunun kilo verme konusunda destekleyici bir niteliği bulunmaktadır. Zengin antioksidan yapısı sayesinde keten tohumu kilo vermek için vücudun verimliliğini artırır.

 

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. 

 

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR