1

Kestane Balı Nedir?

Türkiye'de castanea sativa mill (Avrupa kestanesi) türü Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde yetişen kestane ağaçlarının haziran ayında çiçek açması ile birlikte arılar tarafından üretilen monofloral bir bal türüdür. Çiçek balına göre koyu renkli, yoğun bir aromaya sahip olması nedeniyle ağızda acı bir tat verir.

 

Kestane Balı Ne İşe Yarar?

Hakiki kestane balı içeriğinde; kafeik, elajik, ferulik ve p-kumarik asitler bulunur. Bunların yanında; fenolik bileşenler, flavanoidler (apigenin, quercetin, hesperitin, galangin), spesifik olarak 2-aminoasetofenon, aktioksidanlar, B vitaminleri ve C vitamini de yer alır. İçeriğinde ki bileşikleri sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde iltihabik hastalıkların verdiği zararı azaltmada, zararlı mikropların yok olmasında ve vücudun savunma sisteminin güçlenmesinde destekleyici rol üstlenir.

 

Kestane Balı Faydaları Nelerdir?

Balın birçok faydası bulunur. Bileşenleri açısından; tümör oluşumuna karşı etkilidir. Ayrıca, mikroorganizma engelleyici güce, iltihap kurutucu özelliğe, yara iyileştirme ve yangı azaltma etkisine sahiptir. Bazı enzimlerin aktivitelerini olumlu etkileme gibi pozitif sonuçları da bulunur. Bunun yanında yüksek bir prebiyotik özelliğe sahiptir. Böylece, prebiyotikler sayesinde probiyotikler bağırsaklarda daha uzun yaşayabilir.

Yüksek demir içeriği, B ve C vitaminleri ile yüksek vitamin ve mineral kaynağı olan kestane balının faydaları şunlardır:


Kestane balı gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkları iyileştirir
Antioksidan etkisi ile serbest radikallerin hücre ve doku hasarına neden olması durdurmaya yardımcıdır
Karbonhidrat içeriği halsizlik ve yorgunluk semptomlarını azaltır
Protein indeksinin yüksek olması kas kütlesinin artmasına katkı sağlar
Kasları ve kemikleri güçlendirir
Göz hastalığı riskini azaltır
Kan dolaşımını uyarır
Anti-enflamatuar etkileri sayesinde yaraları iyileştirmeye yardımcıdır
Bakteri ve mikropların büyümesini önlemeye katkıda bulunur


Kestane Balının Cilde Faydaları Nelerdir?

Fonksiyonel aminoasitler, flavanoidler, minareller ve vitaminler içeriğiyle cilt üzerinde lekelerin daha hızlı düzelmesine destek olur. Özellikle protein indeksi ile yara iyileştirme gücü ön plana çıkarak morarma, pigmentasyon bozuklukları ve geç iyileşen yaraları iyileştirmede yardımcı olur.

 

Kestane Balının Saça Faydaları Nelerdir?

Saçın doğal proteini keratindir ve saça dayanıklılık sağlayarak formunu korumasını sağlar. Bal içeriği saç protein bariyerini güçlendirerek saçın daha hızlı uzamasında ve saç dökülmelerinin önüne geçilmesinde yardımcıdır. Ayrıca saç derisi yaralarının da hızlı onarımını destekleyip kepeklenme riskinin azalmasına katkı sağlar.

 

 

Kestane Balının Bağışıklık Sistemine Etkileri Nelerdir?

Lenfosit gibi diğer antikor düzeylerinin aktivitesini arttırarak yabancı maddelere karşı savunma mekanizmasını güçlendirmeye yardımcıdır.

 

Kestane Balının Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Bağırsaklarda geri emilimi yavaşlatarak yağ ve karbonhidratların kimyasal sindirimini destekler. Prebiyotik içeriği ile bağırsak hareketlerini hızlandırdığı için kabızlık problemine karşı tüketebilirsiniz.

 

Kestane Balının Antioksidan Özellikleri Nelerdir?

Vücutta toksinlerin atılmasına ya da reaktif maddelerin uzaklaşmasına aracılık yapması vücudun yaşlanmasını geciktirmede destek olur.

 

Kestane Balı Nasıl Yapılır?

Monofloral ballar arasında yer alan kestane balı, arıların bitki nektarlarını farklı işlemlerden geçirerek olgunlaştırdığı bir bal türüdür. Bal arıcılığı ile fenni kovanlardan toplanan ürünlerde her yıl verimliliği değişkenlik gösterebilir. Üretiminde en önemli detay hava koşullarıdır, üretim aşamasının yağış ve kuraklık dönemine denk gelmemesi önerilir.

 

Kestane Balı Nasıl Kullanılır?

Kahvaltılarda tatlandırıcı olarak kullanımı dikkat çekerken günde en fazla 1 yemek kaşığı tüketilmesi tavsiye edilir. Aç karnına kestane balı yemek metabolizma hızını arttırmada destekleyici olur.

 

Kestane Balı Tüketilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Yüksek kalori içeriğine sahip olması fazla tüketildiğinde kilo alımına neden olabilir. İçeriğinin güçlü olması nedeniyle aşırıya kaçıldığında mide bulantısı, kusma, tansiyon düşüşü ya da halsizlik oluşturabilir. Polen alerjisi olanların tüketilmemesi önerilir.

 

Kestane Balı Zararları Var Mıdır?

Günlük alım dozlarında tüketildiğinde vücudun depoların dolmasına katkı sağlar. Fazla tüketildiğinde bazı yan etkiler oluşabilir.

 

Kestane Balı ile Diğer Ballar Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Kestane balı faydası saf nektardan elde edildiği için oldukça çeşitlidir. Diğer çiçek ballarına göre, arıların haziran ayında çiçek açan kestane ağacından nektar oluşturur ve bal halinde toplanarak sofralara gelir. Üretimi az olduğu için, seri üretimi çok tercih edilmez. Bu nedenle doğallığı yüksek bir baldır. Diğer çiçek ballarına göre sırasıyla 2 ve 4 kat daha fazla demir ve kalsiyum minareline sahiptir. B vitaminleri açısından da çiçek balına göre 2 kat daha fazla içeriğe sahiptir.

 

Kestane Balı Besin Değerleri Nelerdir?

100 gramı 400 kcal içerir. Karbonhidrat oranı ortalama olarak fruktoz %38,19, glukoz %31,28, sükroz %1,31; pH değeri 3,42-6,1 civarındadır. Çiçek balına kıyasla iletkenliğinin 5 kat daha fazla olması mineral yoğunluğunun 5 kat daha yüksek olmasını ifade eder.

 

 

Hamileler kestane balı yiyebilir mi?

İçeriğinde polen gibi alerjen maddeleri ihtiva etmesi hamilelik sırasında aşırı bir reaksiyon verilmesine neden olabilir. Uzman hekime danışarak tüketmenizde fayda vardır.

 

Çocuklara kestane balı kaç yaşında verilir?

Faydaları çocuklar için de geçerlidir. Ancak bağışıklık sisteminin geliştiği 2 yaş sonrasında çocuğunuza verebilirsiniz.

 

Kestane balı ne kadar süre kullanılmalı?

Günlük tüketim miktarı dikkat edildiği sürece aralıklı yıl boyunca kullanılabilir.

 

Kestane balı mideye iyi gelir mi?

Kestane balı neye iyi gelir sorusunda öne çıkan cevap yara iyileştirme gücüdür. Böylece, midede ülser benzeri rahatsızlıkların iyileşmesine destek olur.

 

Keçiboynuzu Özü Faydaları Nelerdir?

Süte nazaran %300 daha fazla kalsiyum içerdiği için özellikle büyüme çağındaki çocukların gelişimine katkıda bulunur.
İçerdiği kalsiyum miktarı göz önüne alınıp değerlendirilirse keçiboynuzu özü boy uzatır mı sorusunun cevabı olarak yeterli olacaktır.


Keçiboynuzu özü akciğer için rahatlatıcıdır.


Nefes darlığı, astım, bronşit ve alerjik hastalıklara karşı kullanılır. Bronşları açar, göğsü yumuşatır, göğüs ağrılarını azaltır.


Keçiboynuz özü Kansızlığa karşı çok etkilidir, kan depolarını doldurur.


Özellikle anemi hastası kadınlar için tavsiye edilir.


Keçiboynuzu özü cinsellik ile beraber anılır zira keçiboynuzu özünün afrodizyak etkisi olduğu, cinsel gücü artırdığı ve sperm sayısını çoğalttığı bilinmektedir.


Yüksek miktarda potasyum, fosfor ve kalsiyum içerdiği için zekâyı açar, hafızayı güçlendirir.


Keçiboynuzu özü çinko sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve saç, tırnak ve cilt yapısının güçlenmesine destek olur.
İhtiva ettiği mineral ile diş ve diş etlerini güçlendirir.


Bağışıklık sistemini güçlendirerek grip ve soğuk algınlığına karşı kalkan vazifesi görür.


Yoğun lif içerdiği için bağırsakların hızlı çalışmasını sağlar ve bağırsak temizliği yapar.


Keçi boynuzu ne işe yarar sorusunun bir cevabı da sigara içenlere yöneliktir. Sigara kullananlar için doğal bir balgam söktürücüdür.


İçinde bulunan enzimler aracılığıyla karaciğeri yeniler, vücuttan ağır metallerin ve radyasyonun atılmasına yardımcı olur.


Keçiboynuzu özü cilde faydaları olabilen bir alternatiftir.


Cildinizin daha sağlıklı ve parlak olması için keçiboynuzu da tüketebilir ya da keçiboynuzu tozu maskesi de uygulayabilirsiniz.


Keçiboynuzu özü demir eksikliği durumu için de destekleyici olsa da demir eksikliği ardındaki sebep iyi araştırılmalıdır. Gerekirse b12 desteği alınmalı ve c vitamini alımı da yükseltilmelidir.

 

Keçiboynuzu pekmezi ve özü aynı mı?

Keçiboynuzu özü aslında Gıda Mevzuatında yer alan bir tanım değildir. Keçiboynuzu pekmezine alternatif bir ürün olarak ortaya çıkmıştır. Pekmez üretimine göre daha düşük sıcaklıklar kullanılarak (geleneksel pekmeze), soğuk ekstraksiyon, soğuk pres gibi yöntemler ile üretilen ürünlere keçiboynuzu özü denilmektedir. Üretim şekilleri farklı da olsa her ikiside çok faydalı ullanılması gereken ürünlerdir. Satın alırken güvenilir yerlerden güvenilir markalardan almaya özen gösteriniz.

 

En faydalı pekmez hangisi?

En sağlıklı ve faydalı, pekmez keçi boynuzu pekmezi olarak bilinmektedir. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlar. Bunun yanı sıra bedeni kuvvetlendirir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

 

 

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR