₺149,90 KDV Dahil
₺200,00 KDV Dahil
₺229,90 KDV Dahil
₺320,00 KDV Dahil
1

BU KÖŞE KIŞ KÖŞESİ

 

Kış Aylarında İçinizi Isıtacak Bitki Çayları


Kış aylarına girmek üzere olduğumuz şu günlerde, birçoğumuz hem soğuk havalarda içimizi ısıtacak hem de bakterilere ve virüslere karşı direncimizi artıracak bitki çaylarının tariflerini araştırmaya başladık. Hastalık kapımızı çalmadan buyurun efendim..

 


Sağlıklı Kış Çayları

Kışın yaklaşması ile hasta olma olasılığımız artıyor, bağışıklık sistemimiz güçsüz kalıyor. İlaç almadan bitkilerle kışın etkilerinden korunmak mümkün. Bitki çayları birçok hastalığa karşı vücudu korumaktadır. İşte kış çaylarının faydaları;

 

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun sonucunda da hastalıklara kolay yakalanmayı engeller.
Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelir.
Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelerek, stresi yok eder.
Unutkanlığa karşı koruma sağlar.
Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi vardır.
Öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelir.
Göğüs ağrısına fayda sağlar.
Romatizma gibi kemik ağrılarına iyi gelir.
Ağrı kesici özelliği vardır.

 


Nane Çayı

Gaz ve şişkinliği alan, genellikle sindirime yardımcı olmak için kullanılan nane çayı mide bulantısını geçirmek ve terlemeyi arttırarak ateş düşürmek için de kullanılabilir. Reflü ve sık sık mide ekşimesi yaşayan kişilerin bu problemlerini arttırabileceği için tavsiye edilmez.

 

Zencefil

Faydaları saymakla bitmeyecek olan zencefil, grip, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve öksürüğün yanı sıra, mide bulantılarının da en garantili çözümüdür. Zencefili hem kuru hem de taze hâliyle tüketebilirsiniz. Ancak çok acı bir tadı olduğu için miktarı küçük tutmanız gerektiğini unutmayın. Zencefil, grip, nezle gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. 3-4 santim büyüklüğünde, kabuğu soyulmuş zencefili çok ince dilimleyerek kaynamış suya atıp 10-15 dakika bekletmek, çayınızı hazırlamak için yeterli olacaktır. Bir kaç damla limon ve 1 çay kaşığı balla tatlandırabilirsiniz.

 

Papatya Çayı

Yoğun bir iş gününden sonra, evinizin rahatlığında bir bardak papatya çayı içmek tüm stresinizi alacaktır. Sakinleştirici özelliğinin yanı sıra boğaz ağrısını hafifletir, öksürüğü alır ve ağız içinde oluşan iltihaplanmalara iyi gelir. Hatta ağız içi yaralarına karşı papatya ile ağız gargarası hazırlayabilirsiniz. Orta dereceli uykusuzluk çekenlere yatmadan 2 saat kadar önce bir bardak papatya çayı içmeleri tavsiye edilir.

 

Melisa Çayı

Yorgun, mutsuz ve hoşnutsuz hissediyorsanız kendinizi daha iyi hissetmek için bir bardak melisa çayı içebilirsiniz. Melisa çayı ayrıca konsantrasyonu arttırır ve uykudan 1 saat önce içildiğinde uykuya geçişi kolaylaştırır. Çayınızı akçaağaç şurubuyla tatlandırabilir veya 2-3 damla limon ekleyebilirsiniz. Soğuk melisa çayı yaz aylarında hem faydalı hem de lezzetli bir serinletici olarak kullanılabilir.

 

Karahindiba Çayı

Karahindiba, papatyagiller ailesinden olan çok yıllık şifalı bir bitkidir. Tedavi amaçlı olarak karahindibanın çiçekleri, yaprakları ve kökleri kullanılır. Karahindiba çayı sindirim sistemini iyileştirmek için çok iyidir. Karaciğeri temizler ve safra atımını arttırarak sindirime yardımcı olur. Ağır hastalıklardan sonra halsiz vücudu canlandırır.

 

Kuşburnu Çayı

Cilt sağlığını korumak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için gerekli olan C vitamini için çok iyi bir kaynaktır. Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar ve diğer bulaşıcı hastalıklara karşı direnci arttırır. İdrar söktürücü olarak idrar yolu hastalıklarının tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Doğal bir antioksidan olan kuşburnu çayını günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz.

 

Rezene

Pakistan ve Hint mutfağının vazgeçilmezi rezene, dereotunu andıran bir kokuya sahiptir. Hazımsızlık, mide krampları, sindirim sorunları ve ateşe iyi gelen rezene, yağ yakılmasını hızlandıran özelliğiyle de zayıflamaya yardımcı oluyor. Kadınların favori çaylarından biri olduğunu söylesek yalan olmaz.

 

Ihlamur

Kokusu bile yeter dediklerimizden. Ihlamur, boğaz ağrılarına birebir, göğsü yumuşatıcı özellikleri ile kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor. Balsız düşünemediğimiz çaylardan biri kendisi. Ancak bal sevmeyenlerdensiniz az şeker ile de enfes olur. Eğer boğaz ağrınız varsa, bal ile birlikte limon da katarsanız bundan iyisi yoktur.

 

Nane Limon

İçerisinde limon dilimleriyle servis edilmiş nane limon çayı, belki tam olarak bitki çayı kategorisine girmiyor, ancak olumlu etkileri yıllardır bilinen bir içecek olan nane limonu listemize eklemeden edemedik. Nane limon C vitamini açısından zengin bir karışım olmakla beraber, soğuk algınlığı, mide bulantısı, adet sancısı gibi pek çok rahatsızlığa iyi gelir ve ateş düşürücü etkisi de mevcuttur. Bağışıklık sistemi için oldukça faydalı olan bu şifalı içeceği herkese tavsiye ediyoruz.

 

Yeşil Çay

Yanında yeşil çay yaprakları bulunan ve cam bardakta servis edilen yeşil çay, Antioksidan madde açısından zengin bir bitki olan yeşil çay, sahip olduğu özellikleri ile uzun yıllardır bilimin araştırma konularından biri olmuştur. Kanseri önlemesi, hafızaya iyi gelmesi, metabolizmayı düzenlemesi ve cildi güzelleştirmesi gibi olumlu etkileriyle son dönemlerde sıklıkla tüketilen bitki çaylarından biri haline gelmiştir. Yeşil çayı, içerisinde bulunan kafein sayesinde gün boyunca zinde kalmak için de güvenle içebilirsiniz.

 

Ayvalı Adaçayı

Ada çayını, bu kez aromatik tadıyla denemeye ne dersiniz? Mevsimin en sevilen meyvelerinden biri olan ayva ile hazırlanan ada çayını, sıcak sıcak içebilirsiniz.

 

Sumak Çayı

Enfeksiyonlarla mücadele eden sumağı, bu kez bitki çayı yapımında kullandık. Yalnızca 4 malzemeyle hazırlanan bu çayı, 10 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayıp afiyetle içebilirsiniz.

 

Şifa Çayı

Kuşburnu, ıhlamur, okaliptüs yaprağı, karanfil ve hibiskus ile hazırlanan bu çay, içeriğinde bol miktarda vitamin barındırır. Bal ve limon suyu eklenerek tüketilir.

 

Zeytin Yaprağı Çayı

Son yılların en popüler çaylarından biri olan zeytin yaprağı çayı, ara öğünlerde tüketilir. Kurutulmuş zeytin yaprakları ve sıcak su ile hazırlanır.

 

Greyfurt Çayı

Kış meyvelerinden biri olan greyfurt, bağışıklığı güçlendirir. Greyfurt suyu, bal ve yenibahar ile hazırlanan bu çay, vücudun hastalık direncini arttırabilir.

 

Yasemin Çayı

Yasemin çiçeği, karanfil ve bal ile hazırlanan bu çay, portakal kabukları ile aromalandırılır. Ortalama 10 dakikada hazırlanır, demlendikten sonra sıcak sıcak içilir.

 

Zencefilli Ballı Çay

Hastalıklardan korunmak için en çok önerilen besinlerden biri de, zencefildir. Taze zencefil ve bal ile hazırlanan bu çayı içerisinde limon sıkarak tüketebilirsiniz.

 

Aşk Çayı

Kurutulmuş nar çiçeği, elma, kuşburnu, portakal, limon kabuğu, kurutulmuş gül ve vanilya ile hazırlanan aşk çayı, kış aylarında tüketilebilecek çaylardan biridir. Ancak içerisindeki malzemelerden herhangi birine alerjiniz varsa, kesinlikle tüketmemeniz gerekir. 

 

Egzotik Çay

İsminden anlaşıldığı üzere ananas, mango, yaban mersini, kızılcık gibi egzotik meyvelerle hazırlanır. İsteğe göre vanilya ve yıldız anason eklenebilir.

 

Narlı Çay

Nar, biberiye ve limon ile hazırlanan bu çay hem hastalıklara karşı korunmanıza yardımcı olur, hem de vücuttaki ödemin atılmasına destek olur.

 

Gül Çayı

Kurutulmuş güllerle hazırlanan bu çay, özellikle Isparta gülleri ile daha lezzetli bir hale gelmektedir. Bu çayı dilerseniz, gonca gülünün yapraklarıyla da hazırlayabilirsiniz.

 

Karışık Bitki Çayı

Tarhun otu, biberiye, papatya, limon otu ve su ile hazırlanan bu çay, farklı tadıyla kış aylarında sık sık tercih edilir. İsteğe göre farklı malzemeler de ilave edebilirsiniz.

 

Kiraz Sapı Çayı

Son yılarda çok popüler olan kiraz sapı çayı, kurutulmuş kiraz sapları ile hazırlanır. Özellikle kilo vermek için kullanılan bu çay, dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.

 


Mandalina Kabuğu Çayı

C vitamini bakımından çok zengin olan mandalinanın kabuklarını değerlendirmek için çok lezzetli bir önerimiz var. Mandalina kabuklarını çöpe atmak yerine, kurutarak bitki çayı yapımında kullanabilirsiniz.

 

Nar Kabuğu Çayı

Mandalina sevmeyenler için diğer önerimiz, nar kabukları. Kurutulmuş nar kabukları ve nane yaprakları ile kendinize eşsiz bir bitki çayı hazırlayabilirsiniz.

 

Tarçınlı Meyan Kökü Çayı

Baklagiller familyasından çok faydalı bir bitki olan meyan kökü, su ve tarçınla bir araya getirilir. Şifa dolu tarçınlı meyan kökü çayını, bal ile tatlandırabilirsiniz.

 

Turunçgil Çayı

Uzmanların her sene söylediği gibi, kış aylarında turunçgillere soframızda büyük bir yer açmamız gerekiyor. Ancak turunçgilleri sadece yemekle kalmayıp, bir araya getirerek bitki çayı yapımında kullanabilirsiniz.

 


Zencefilli Karanfilli Kuşburnu Çayı

Zencefil, karanfil, kuşburnu ve bergamotu bir araya getiren bu çay, kışın hastalıklarla savaşmanıza yardımcı olacak niteliktedir.

 

Zerdeçallı Çay

Zencefilgiller familyasına ait bir bitki olan zerdeçal, hem yemeklerde, hem de bitki çaylarında kullanılır. Vücuttaki enflamasyonu azaltan zerdeçal çayı, stresle başa çıkmanıza da yardımcı olur.

 

Bitki çaylarını demlemek için hazır paketlenmiş olanları alabilirsiniz yada güvendiğiniz bir aktardan satın alabilirsiniz. Aldığınız bitki çaylarını demlemek için, su kaynadıktan sonra bitkileri sıcak suda biraz bekleterek demlemeye bırakın. Daha sonra hazırladığınız çayları içebilirsiniz.

 

Propolis Nedir?

Propolis, bitkilerin genç sürgünlerinin ucundan salgılanan reçinemsi maddeyi arıların toplayarak kendi enzimleriyle oluşturduğu maddedir.
Bitkiden aldığı reçinemsi maddeyi bitki; sıcaktan, soğuktan, zararlılardan ve hastalıklardan korumak için salgılarlar. Bu özel reçinemsi koruyucu doğal madde ve arıların enzimleri ile birleştirip oluşturğu propolis bilinen en iyi koruyucu antibiyotik özelliği olan doğal maddedir.

 


Arının ince zekası; gizemi çözülemeyen arılar bakın kendi yuvasını nasıl koruyor?

 


Arılarda bitkilerden bu reçinemsi malzemeyi bahsettiğimiz koruyucu özelliği için alırlar. Çünkü kovanlarının iç yüzeylerini bununla kaplayarak kovan giriş deliklerindeki açıklıkları kapatarak hatta içeri giren zararlı böcekler ya da hayvanları öldürdükten sonra bununla kaplayarak içeride bakteri, mantar, virus çoğalmasını engellemek için kullanırlar. Aynı zamanda arılar bunu şu amaçla kullanırlar; eğer yavru gözlerinden yavrular çıktıktan sonra hijyenik bir ortam yoksa o gözleri propolisle sıvayarak hijyenik hale getirirler. 


 
Propolis kovanda hangi görevi görüyorsa, -doğru işlendiği takdirde- insan vücudunda da aynı etkileri gösterir. Virüs ve bakterileri yok ederek vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur.
Çocuklar kreş, okul vb. kalabalık ortamlarda maruz kaldığı mikroplardan dolayı sık sık hasta olurlar. Propolis düzenli tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirerek hastalanma sıklığının azalmasına yardımcı olur. Buna bağlı olarak antibiyotik kullanımını da azaltır.


Bunun yanı sıra, propolisin solunum sistemi rahatsızlıklarında, ağızda çıkan yaralar, aftlar, uçuklarda, mide bağırsak rahatsızlıklarında kullanım alanının bulunduğu ve kansere karşı etkilerinin olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile gösterilmiştir. Propolisin antioksidan etkisi nar suyu ile karşılaştırdığında, nar suyundan tam 80 kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur.


Propolis hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
Alerjen sınıfında bir ürün değildir. Bal tüketebiliyorsanız propolis tüketmenizde de herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. 


 
Propolis; B1, B2, E ve C vitaminleri açısından oldukça zengin,  aynı zamanda demir, bakır, çinko ve magnezyum da içeren; doğanın ve arıların ortak olarak bize verdiği mucize bir maddedir.

 


Propolisi piyasada birkaç farklı formda bulabilirsiniz ;

 


●    Propolisi likit (sıvı) olarak bulabilirsiniz. Sıvıları 2 çeşittir alkolde çözülmüş suda çözülmüş olarak aslında propolis suda çözünmez fakat alkolü tercih etmeyenler için alternatif bir seçimdir suda tam çözünmemiş olması propolisin faydasını düşürmez. Sıvı propolisini suya damlatarak veya meyve suyuna damlatarak tüketebilirsiniz. (Günde 30 damlaya kadar alınabilir.)

 


●    Propolisi kapsül veya tablet olarak bulabilirsiniz. Bu formda alacağınız propoliste markaya önem vermeniz çok önemlidir. Çünkü yutulan ürünlerde tat alamazsınız ve en çok hile bu formda yapılmaya uygundur kaliteli markalarda çok güzel ürünler mevcut ama belirsiz tozların karıştırıp propolis diye satan markalarda oldukça fazla. Kapsül veya tablet formlarında kullanım miktar ve şekilleri kutu üzerinde mutlaka belirtilir buna uygun şekilde kullanabilirsiniz.

 


●    Propolisi saf toz olarak bulabilirsiniz. Bu formda alacağınız saf bir propolis oldukça başarılı etkiler sunacaktır size. Dilerseniz suda eritip sıvı hale getirirsiniz dilerseniz kış çayınıza ufak bir miktar atabilirsiniz dilerseniz bal pekmez vs. maddelerle karıştırıp tüketebilirsiniz.

 

 

Propolis Nelere İyi Geliyor?

●    Bağışıklık sistemini güçlendiriyor; grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudun direncini artırıyor.
●    Diş eti iltihaplanmalarında ve ağız içi yaralarda hızlı iyileşmeyi sağlıyor.
●    Sadece ağız içi değil, vücudun her bölgesinde oluşan iltihapların temizlenmesinde ve iyileşmesinde yardımcı oluyor.
●    Hücrelerin hızlı yenilenmesini sağladığı için her türlü yaraya iyileştirici etki sağlıyor.
●    Hem ağız hem de vücutta oluşan uçukların iyileşmesini sağlıyor.
●    Şampuanla kullanıldığında saçların gürleşmesini sağlıyor.
●    Kulak ağrılarına , kaşıntısına iyi geliyor.

 


Taiwanlı bir grup onkoloğun yaptığı araştırmaya göre, propolisin içindeki etken maddelerden biri 'caffeic acid penetil ester.' Bu madde kanserli hücrelerinde yayılma hızını düşürerek, kanserin vücutta yayılmasını yavaşlatıyor. Yapılan araştırmalara göre, kanser türüne göre farklılıklar görünse de, bu madde ile kanserin yayılmasının %47 ile 52 arasında yavaşladığı görülüyor.

 


Öneri : “Özellikle tüm kış dolabınızda daima su bazlı sıvı propolis bulundurunuz. Dolabınızdaki 1 adet portakal veya mandalinayı küçük bir shot vb. bardağına sıkıp üzerine 15-20 damla propolis damlatarak 1 yudumda içiniz.”

 

1 dakikanızı alacak bu işlem ile bağışıklığınız güçlenecek kış artık daha rahat geçecektir tüm aileniz için... 

 

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR